Opleidingen

Intro

Naast het ontwikkelen van kant en klare lespakketten bieden we een aantal opleidingen aan voor zorgverleners.

Borstvoeding

Deze opleiding in samenwerking met Medicourse voorziet in een grondige inleiding in borstvoeding en zijn uitdagingen. Een must voor vroedvrouwen die mee willen zijn met de huidige praktijkrichtlijnen en alle andere medewerkers in de eerste lijn die met borstvoedingsvragen in contact komen. De opleiding bestaat afwisselend uit stukken hoorcollege en casuïstiek in kleine discussiegroepen. Het derde deel wordt in workshop vorm aangeboden.

Deel 1: De basis
In dit deel gaan we dieper in op de voordelen van borstvoeding voor de zuigeling, hoe een normaal borstvoedingspatroon eruit ziet en hoe borstvoedingsbeleid er in de verschillende praktijken kan gaan uitzien. Daarbovenop gaan we in op enkele oorzaken die een normaal borstvoedingspatroon kunnen verstoren en bespreken we verschillende aanlegtechnieken.

Deel 2: Lactatieproblemen
Dit deel bespreek tepelproblemen, borstproblemen en productieproblemen. Dit omvat onder andere tepelkloven, vaatkrampen, melkblaar, infecties (bacterieel, fungaal en viraal) en stuwing. Voor elke aandoening wordt de laatste nieuwe farmacotherapeutische richtlijn besproken.

Deel 3: Hulpmiddelen bij borstvoeding
Er bestaan heel wat hulpmiddelen om de borstvoeding op gang te brengen, te onderhouden of langer door te zetten. We behandelen de kolftoestellen maar ook tepelhoedjes, lekschalen, tepelbeschermers, feeding cups, borstvoedingshulpsets en nog vele andere.

Meer informatie en inschrijven

Borstvoeding: Hulpmiddelen en casuïstiek

Tijdens deze workshop in samenwerking met Medicourse krijg je een overzicht van alle hulpmiddelen die beschikbaar zijn om de borstvoeding te ondersteunen. Je kan deze deze hulpmiddelen ook allemaal bekijken. Daarnaast krijg je praktisch advies rond het correct gebruik van alle hulpmiddelen. Het lesmoment wordt opgedeeld in twee thema’s. De workshop wordt begeleid door een IBCLC lactactiekundige.

Deel 1: Kolftoestellen
De belangrijkste groep hulpmiddelen om de borstvoeding te ondersteunen zijn de kolftoestellen. Elk van deze toestellen heeft specifieke eigenschappen: manueel, elektrisch, dubbelzijdig, enkelzijdig en verschillende programma’s. We maken kennis met alle toestellen op de markt en leren de specificiteiten van elk van de toestellen.

Deel 2: Diverse hulpmiddelen
Naast de kolftoestellen bestaan nog heel wat andere hulpmiddelen zoals tepelhoedjes, lekschalen, tepelbeschermers, feeding cups, borstvoedingshulpsets en nog vele andere. Leer al deze materialen kennen samen met het correcte gebruik om schade te voorkomen.

Meer informatie en inschrijven

EHBO

De cursus EHBO en levensredend handelen bij baby’s en kleine kinderen wordt op locatie aangeboden aan kinderdagverblijven, onthaalouders en alle anderen die professioneel met kinderen in contact komen.

Je leert basisvaardigheden om op een juiste manier om te gaan en de eerste zorgen toe te dienen bij kleine en grotere incidenten. Er wordt dieper in gegaan op:

  • Verstikking
  • Verbranding
  • Verdrinking
  • Vergiftiging
  • Stuipen
  • Reanimatie van een baby en kind tot 12 jaar

Na het overlopen van de theorie gaan we in kleine groepjes van start met het oefenen op reanimatiepoppen.

Deze workshop is gecertificeerd door Kind en Gezin en kan dus in aanmerking komen voor permanente vorming voor kinderverzorgsters.

Meer informatie